Diktamen-uutiset

Siun sote keskitti sanelunpurun Diktamen-järjestelmällä

23.11.2018

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/siun-sote-keskitti-sanelunpurun/


Siun sote keskitti sanelunpurun Diktamen-järjestelmällä

– Kaikki data on yhdessä ja samassa paikassa, sanoo Siun soten ICT-pääsuunnittelija Tomi Tikkanen.

Tikkanen kuvailee Siun sotessa käytössä olevaa saneluratkaisua, joka on muutakin kuin pelkkiä audiotiedostoja. Pohjois-Karjalassa sanelunpurussa hyödynnetään kotimaisen Diktamenin sanelunhallintajärjestelmää, jonka johdosta koko maakunnan tukipalvelut ja saneluiden purkupalvelu on pystytty keskittämään yhteen paikkaan. Etuja on hajautettuun malliin verrattuna.

– Samassa tilassa työskentelevillä ihmisillä on yhteinen työnjohto. Diktamenin taustajärjestelmä mahdollistaa työn organisoinnin entistä tehokkaammin. Työskentely on paikasta riippumatonta, mutta puheliaat ja sosiaaliset karjalaiset istuvat mieluummin yhteisessä paikassa, naurahtaa Tikkanen.

Diktamenin toimitusjohtajan Olavi Valkaman mukaan sanelunhallintajärjestelmä on nimenomaan johtamisen työkalu.

– Sen avulla asiakas pystyy johtamaan sanelunpurkua tehokkaasti. Sanelut puretaan ja potilaskertomukset valmistuvat nopeammin. Vaatimustaso on noussut entisestään, kun asiakkaat pääsevät lukemaan kertomustekstejään Kelan Omakannasta. Pitkiä viiveitä tekstin valmistumisessa ei enää sallita.

Tikkasen mukaan talon oma väki on määritellyt, mitkä ovat sanelun läpiviemisen kannalta tärkeitä tietoja. Esimies näkee järjestelmästä, milloin lääkäri on lähettänyt sanelun, milloin sitä on kuunneltu ja kuinka kauan sanelunpurkuun kului aikaa. Järjestelmä on mahdollistanut sen, että purkua tekevät kyvykkäimmät työntekijät. Järjestelmä näyttää esimiehille muun muassa purettujen merkkien määrän.

– Datan perusteella myös palkkaamme kesäsijaiset. Katsotaan vuosien ajalta, kuinka paljon lomakautena on tullut saneluita, ja palkkaamme tarvittavan määrän väkeä. Näin sijaisia ei ali- eikä yliresursoida, Tikkanen taustoittaa.

Puheentunnistuksessa on kehitettävää

Tekoäly ei vielä pysty vastaamaan terveydenhuollon tehokkuuden vaatimuksiin. Puheentunnistusohjelman täytyy ymmärtää sanasto, jota sille luetaan. Siun sotessa tekoälyä käytetään sanelunpurussa ainoastaan radiologiassa. On käytetty jo 10 vuotta.

– Jotta puheentunnistuksen algoritmit toimivat, ohjelman täytyy ymmärtää puhutut sanat. Siinä ilmeisesti on ongelmia laajan sanaston kanssa.

Radiologiassa sanasto on pienempi, joten se on kehittynyt pienemmällä vaivalla.

Seuraavaksi tekoälyä kokeillaan Siun sotessa patologiassa, kunhan sanasto valmistuu. Kokeilu ei vielä merkitse, että järjestelmä otettaisiin tuotantokäyttöön.

– Erikoislääkärit saavat päättää, haluavatko sen käyttöön. Viime kerralla sanojen korjailuun tärväytyi aikaa. Odotukset tekoälyn suhteen ovat olleet hyötyyn nähden turhan kovia, toteaa Tikkanen.

Diktamenin tavoitteena on vapauttaa lääkärin aikaa dokumentoinnista potilastyöhön. Nyt keskimääräinen terveydenhuollossa tehtävän sanelun pituus on hieman alle kolme minuuttia. Tällaisen potilaskäyntiin liittyvän sanelun purkaminen tekstiksi vie nopeimmillaan kuusi minuuttia. Tähän on päästy ilman puheentunnistusalgoritmeja.

Valkaman mukaan prosessin hiomiseen voidaan hyödyntää tekoälyä, robotiikkaa ja ohjelmistoälyä, mutta niin, että lääkäri ei joudu miettimään, tuleeko sanelunpurussa virheitä.

– Tavoitteena on tehostaa sanelunpurkua tekstinkäsittelijöiden päässä. Lääkärin tehtävänä ei ole navigoida potilastietojärjestelmissä ja tarkistaa, että onko tekoäly tehnyt kaiken oikein.

Siun sote

Siun sote - Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 14 kunnan alueella. Lisäksi kuntayhtymä järjestää ympäristöterveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjois-Karjalassa. Kuntayhtymä aloitti toimintansa 1.1.2017. Siun sotessa on yhteensä noin 7 000 työntekijää. Alueella on noin 166 400 asukasta.

Diktamen

Diktamen Oy on suomalainen palveluyritys, jolla on yli 10 vuoden kokemus potilasdokumentointia nopeuttavan Diktamen-saneluhallintajärjestelmän kehittämisestä ja tarjoamisesta sairaanhoitopiireille, kunnille ja yksityisille palveluntuottajille. Diktamen tarjoaa myös saneluunpurkupalvelua terveydenhuollon palveluntuottajille. Yhtiön tarjoamia palveluita käyttää yli 200 asiakasorganisaatiota ja 13.000 käyttäjää. Diktamen-järjestelmän avulla tuotetaan jo yli 4 miljoonaa potilaskertomusdokumenttia vuosittain.

Edellinen Seuraava

Takaisin uutisiin