Resurssipula kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmissä ajaa hyvinvointialueita löytämään keinoja paitsi työn tuottavuuden kasvattamiseen myös työviihtyvyyden kehittämiseen. Yhä monipuolisemmat työskentelytavat vaativat ketterämpiä ja tehokkaampia ratkaisuja.
Kolmen toimittajan yhteisellä potilasdokumentoinnin mobiiliratkaisulla vastataan kirjaamisen haasteisiin liikkuvassa potilastyössä. Uusi lääkäreille suunnattu mobiilikirjausalusta helpottaa potilastyötä ja tuo tiedon helposti ammattilaisten saataville.
Mobiilikirjaamista on kaivattu jo pitkään
Mobiilikirjaamista on kaivattu markkinoille jo kauan, koska sen hyödyt potilastyössä tunnistetaan laajasti: nopea ja ketterä kirjaaminen säästää ammattilaisten työaikaa. Aina mukana kulkeva älylaite tuo kirjaamiseen myös joustavuutta, koska tietoa pystyy sen avulla tuottamaan ja kirjaamaan monissa eri käyttökohteissa.
“Viime aikoina on eri yhteyksissä noussut esille, kuinka paljon sote-ammattilaisten aikaa kuluu potilaskertomusten rakenteiseen kirjaamiseen. Kaikki siihen liittyvät parannukset otetaan ilolla vastaan. Mobiilikirjaaminen on yksi työkalu potilaskertomusten kirjaamisen nopeuttamiseen, koska se on joustava työkalu moniin käyttökohteisiin.”, Diktamen Oy:n toimitusjohtaja Olavi Valkama kuvaa.
Mobiilikirjaamiseen on liittynyt myös haasteita. Uuden sanellun tiedon kiinnittyminen suoraan oikeaan potilaaseen, palvelutapahtumaan ja kohtaan potilastietojärjestelmässä ei ole aiemmin ollut mahdollista. Haasteita on aiheuttanut myös se, ettei mobiilissa ole ollut pääsyä potilaan aiempiin tietoihin, kuten edellisiin tutkimuksiin tai potilaskertomustietoihin.
“Mobiilipuolella haasteena on ollut mobiiliapplikaatioiden integroiminen potilastietojärjestelmään. Diktameninkin mobiilisanelusta on tämä integraatio aiemmin puuttunut.”, Valkama kertoo.
Ratkaisuna mobiilikirjausalusta
Mobiilikirjaamisen haasteita lähdettiin ratkomaan kolmen toimittajan voimin tiiviissä asiakasyhteistyössä Istekki Oy:n ja Pirkanmaan kanssa. Tuloksena on syntynyt markkinoille mobiilikirjausalusta, jolla uuden tiedon kirjaaminen ja aiempien tietojen tarkastelu toimii mobiiliympäristössä yhtä saumattomasti kuin työasemilla.
Kehitetyn mobiilikirjausalustan avulla saneluun saa kiinnitettyä tarvittavat kontekstitiedot sanelun kohdentamiseksi oikeaan kohtaan potilastietojärjestelmissä. Keskeisenä ratkaisussa on potilastietojärjestelmään integroitu Medanetsin mobiiliratkaisu, joka tuo historiatiedon potilastietojärjestelmästä mobiililaitteelle.
CSIT:n edustama Imprivata-kertakirjautumisratkaisu mahdollistaa saumattoman käyttäjäkokemuksen: ammattilaisten ei tarvitse muistaa useita käyttäjätunnuksia ja salasanoja tai käyttää aikaa ylimääräisiin kirjautumisiin. Lopputuloksena lääkäreille pystytään tarjoamaan täysin mobiili kirjaamismahdollisuus.
“Lääkärin työssä korostuu se, että vanhat tiedot on oltava nähtävillä, kun kirjataan uutta. Toisaalta tämä alusta on myös integroitu Diktamenin sanelunhallintajärjestelmään, joten sanelu saadaan myös purettua kohdennetusti oikeaan paikkaan.”, Valkama kuvaa.
Lääkäreille arvoa tuottava mobiiliratkaisu vaatii mahdollisuuden tuottaa mobiilisanelu samalla alustalla. Samoin on tärkeää, että kirjautuminen sovelluksiin onnistuu turvallisesti ja yhdellä kertaa.
“Tähän ei riitä yksi mobiilisovellus. Ratkaisun hienous syntyy siitä, että olemme tuoneet kokonaispaketin, joka sisältää ne sovellukset, joita lääkäri tarvitsee – ja ne on integroitu saumattomasti yhteen!”, Medanets Oy:n toimitusjohtaja Juha-Matti Ranta kertoo.
Medanetsin mobiilipäätelaitteen valikosta löytyy Diktamenin sanelu, jota klikkaamalla käyttäjä pääsee tekemään sanelun Diktamenin sovelluksen puolelle. Käyttäjän liikkuessa sovellusten välillä, mukana siirtyvät käyttäjän tiedot ja kontekstissa olevan potilaan tieto.
“Lääkärin ei tarvitse enää erikseen kirjautua sisään tai valita potilasta, vaan hän pääsee suoraan tekemään sanelua oikealle potilaalle. Tämä on hyvä esimerkki eri sovellusten välisestä yhteistyöstä. Paras mahdollinen kokonaisuus syntyy sovellusten saumattomasta integroinnista yhteen.”, Ranta jatkaa.
Lääkäreille tarjottavat mobiiliratkaisut
Pirkanmaalla laajasti käytössä olevan Hoitajamobin eli hoitajien mobiilityökalun myötä muistikuorma on pienentynyt ja kirjaamisen laatu parantunut. Kirjauksiin käytettyjen muistilappujen ohella on päästy eroon ylimääräisistä askeleista, kun työtä voidaan tehdä potilaan vierellä. Lääkäreiden toiveesta ratkaisua lähdettiin laajentamaan lääkäreille.
“Lähdimme taklaamaan haasteita, mitä liittyy liikkuvaan työhön ja siihen, että työasema sijaitsee jossain kiinteässä paikassa. Tavoitteena oli saada ajansäästöä ja helpottaa ammattilaisten muistikuormaa. On myös olennaista, että saneluja pystyy tekemään lennosta, saman tien kun asiat ovat mielessä vielä tuoreena.”, kehitystyössä mukana oleva Pirkanmaan sairaanhoitopiirin järjestelmäarkkitehti Timo Moisala kertoo.
Mobiiliratkaisulla halutaan helpottaa lääkäreiden muistikuormaa ja tarjota mahdollisuus perehtyä potilaan tietoihin potilaan vierellä, koska se tukee ja mahdollistaa lääkäreiden työn liikkuvuutta. Tavoitteena on keventää myös työkuormaa ja vapauttaa lääkäreiden työaikaa.
Reaaliaikaisuuden myötä kirjauksista saadaan korkealaatuisia, mikä välittyy myös potilashoidon laatuun ja työviihtyvyyteen. Pehmeiden arvojen ohella haetaan myös aika- ja kustannussäästöjä.
Lääkärit voivat hyödyntää mobiiliratkaisua laajasti
Mobiilikirjausalusta on uusi työkalu, joka täydentää potilasdokumentoinnin kokonaisuutta. Sairaaloiden ja yksiköiden sisällä tapahtuvan liikkuvan työn ohella kenttätyö ja etätyö ovat mobiiliratkaisulle soveltuvia käyttökohteita.
“Työasemakirjaus on ketterä tapa kirjata, kun työskentelee paikallaan, mutta silloin kun liikutaan tai tarvitsee kirjautua työasemalla monesti päivän aikana, mobiili tulee hyödyksi.”, Valkama pohtii.
Hyvinvointialueet voivat hankkia mobiilikirjausalustan joko pilotoinnin kautta rajattuun tuotantokäyttöön tai hankintaprosessin kautta laajaan käyttöön.