Tuottavuustekijä: Asiakasdokumentointi sosiaalihuollossa/Sanelun arvoinen sosiaalihuolto, 28.5.2021 (Salla)
[00:10:27 – 00:11:28] Sanelu helpottaa
“Minun kokemukseni on se, että eihän niitä ehditä tekemään. Minäkin teen muistiinpanot siinä joka kerta ja sitten yritän mahdollisimman reaaliaikaisesti ne tehdä, mutta kyllähän se niin on, että niitä kertyy. Mutta nyt olen kokenut, kun meillä on ollut sanelu elokuusta 2019 käytössä, niin siinä on tullut sellaista helpotusta asiaan, että kun olet sanellut, niin se asiakaskertomus on jo siellä saneltuna ja sitten joku sen kirjoittaa puhtaaksi, ja sitten siirrät sen asiakastietojärjestelmään. Sinulla on se asia tallennettu, eikä se ole kokonaan tekemättä. Sitten sä pystyt sitä siellä asiakastietojärjestelmässä vielä muokkaamaan.”
[12:46 – 13:51] Sanelu perustuu vapaaehtoisuuteen
“Onhan tämä asiakasdokumentointi osa työtä, mutta minulle oli ihan uutta, kun tulin vuoden 2018 alussa Sallan kuntaan töihin, niin heti silloin alussa minun esimieheni eli sosiaali- ja terveysjohtaja esitti, että otettaisiinko tällainen sanelu käyttöön. En siinä vaiheessa ollut valmis, koska oli niin paljon uutta asiaa. Vuonna 2019 olin kypsä ottamaan, tai tilanne oli sellainen, että pystyi uuden asian vastaanottamaan. Meillä se tapahtui niin, että sanelu otettiin koekäyttöön koko tiimille ja he, ketkä halusivat sitä jatkaa, niin ovat jatkaneet – eli tämä oli vapaaehtoinen, ei pakotettu. En minä esimiehenä voisi velvoittaa, että kaikkien pitää sanelua ruveta käyttämään, vaan se perustui vapaaehtoisuuteen.”
[14:35 – 15:21] + [15:29 – 15:34] Kirjaamisen tärkeys
“Itse olen joskus miettinyt, että kun tilanteethan saattavat vaihtua nopeasti asiakkaan kohdalla. Jos ajatellaan esimerkiksi lasta tai nuorta, niin se voi hyvin nopeasti mennä siihen, että oikeasti ruvetaan miettimään huostaanottoa. Jos et ole kirjannut niitä asioita sinne asiakkaan kohdalle aikalailla reaaliaikaisesti, niin ethän sinä pysty todentamaan, miksi se prosessi on mennyt tähän, että nyt ollaan miettimässä huostaanottoa. Pitäähän sinulla olla joku tausta siellä ja tosiasioihin perustua ne päätökset – ja tämä kirjaaminen on yksi sellainen asia. Onhan se asiakkaan oikeusturvaakin, että ne kirjaukset on tehty.”
[18:08 – 18:55] Vain lääkäri sanelee?
“Kyllä minä itse koen sen niin, että mitä nyt olen ilmoituksia katsellut, niin ei siellä missään sanelua mainita, vaikka puhutaan, että on nykyaikaiset työvälineet. En minäkään ollut ajatellut ennen kuin minun esimieheni hoksautti ja tarjosi, että voisitko kokeilla tällaista sanelua. Olin aina ajatellut, että vain lääkärit sanelevat, mutta sitten huomasin, että minulla on hirveän vanhakantainen ajattelu itsellä. Mitä enemmän minä olen tätä tehnyt ja ajatellut, niin tämä käy ihan hyvin tänne sosiaalipuolelle.”
[41:32 – 43:03] Säästää aikaa
“Muistat tilanteen paljon paremmin, mitä nopeammin pystyt sen dokumentoimaan, eli sen realistisempihan se sitten on. Minulla on tapana lähes aina, kun keskustelen asiakkaan kanssa, niin kynä käy eli kirjoitan muistiin niitä asioita. Jos siellä oven takana odottaa seuraava, ja tasalta aikalailla vaihdat sitten, kun tulee uusi asiakas, niin ethän sinä voi siinä välissä sanoa, että minun pitää kirjata tässä tämä edellinen. Vaikka olisit varannut kirjaamisaikaa, niin aina eivät asiat mene niin, että ehtisit siinä asiakkaiden välissä kirjaamaan. Sitten sinulla on kuitenkin muistiinpanot ja otat tavaksi, että sanelet säännöllisesti ne asiat. Minullakin voi olla useampi siellä peräkkäin odottamassa, mutta ne on jo sinne laitettu, joten olen puoliksi tehnyt sen asiakasdokumentoinnin jo, kun se on saneltu. Olen itse kokenut, että tässä on itselle dokumentointiin todella iso ajankäytön säästö.”
[44:30 – 45:23] Suosittelen sanelunpurkua
“En varmaan virkahenkilönä voi mitään firmaa suositella, mutta kyllä minä sanelunpurkua voin suositella. Olen nyt miettinyt sitäkin, että mehän hirveästi kehitetään, mutta kehitetäänkö me todella sosiaalityöntekijän työn tekemisen tapoja, ja olen oivaltanut, että tämä on oikeasti yksi sellainen. Ollaan tultu siitä, että kirjoitat kaiken itse alusta asti siihen, että sinulla on tällainen apuväline käytössä. Onhan tämä sillä lailla eteenpäin menemistä, ja mitä tulevaisuus sitten tuokaan tullessaan. Voin suositella omasta kokemuksesta.”