Puheentunnistus toimii lääkärin apuna saneluissa. Eksoten pilotti vakuutti gastrokirurgi Piia Hienosen: “Tästä en luopuisi!”
Puheentunnistuksella kerralla valmista
Diktamen-kokonaispalvelu ratkaisee potilasdokumentoinnin pullonkauluja niin sanelussa kuin sanelunpurussa, ja se mahdollistaa ammattilaisten työaikaa säästävän puheentunnistuksen hyödyntämisen. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote selvittää pilotoinnin avulla Diktamen-puheentunnistuksen hyötyjä.
Lappeenrannan keskussairaalan akuutti- ja tehohoitopotilaiden kirurgisesta hoidosta vastaava gastrokirurgi Piia Hienonen on tyytyväinen puheentunnistukseen:
“On äärimmäisen hienoa, että minulla on Diktamenin kaltainen automaattinen sanelunpurku. Voin tehdä sanelun milloin ja missä vain – ja nähdä saman tien, kun teksti valmistuu.”
Diktamenin tarjoama laajennettu puheentunnistus -konsepti sisältää sosiaali- ja terveysalan tarpeista kehitetyt lisätoiminnallisuudet, kuten Lähetä-toiminto, sekä Lingsoft-puheentunnistusmoottorin. Puheentunnistusta käytetään Diktamenin sanelunhallintajärjestelmästä.
“Valitsimme kumppaniksemme Lingsoftin, koska heidän puheentunnistusmoottorissa on reaaliaikainen kielentarkistustyökalu, jonka avulla sanojen taivutukset ja sijapäätteet onnistuvat tarkemmin kuin muissa tarjolla olevissa moottoreissa.”, Diktamenin toimitusjohtaja Olavi Valkama kommentoi.
Hienonen käyttää työssään edustapuheentunnistusta, mikä tarkoittaa, että ohjelma tuottaa tekstin reaaliaikaisesti käyttäjän nähtäville ja muokattavaksi. Ajantasainen sanelunpurku on etu erityisesti päivystävän kirurgin työssä, jossa lääkäri ei välttämättä koskaan palaa saman potilaan asioihin uudestaan:
“Ei jää mitään asioita rästiin. Näen heti, että sanelu on purettu ja teksti on sellainen kuin haluan sen olevan. Helpompaa ja yksinkertaisempaa tapaa ei voisi olla!”, Hienonen iloitsee.
Etuna puheentunnistuksessa onkin Hienosen mukaan laadukas ja nopea tiedonvälitys, joka toimii potilasturvallisuuden ja hoidon laadun takeena:
“Jos leikkaan yöllä ihmistä, niin saan heti leikkauksen jälkeen kirjattua tekstin. Näin aamuvuoroon tuleville on heti tieto, mitä leikkauksessa on tapahtunut verrattuna siihen, että odotettaisi kolme tuntia tekstiä. Se on laatua ja turvallisuutta.”
Edustapuheentunnistukseen kuuluva tekstin korjaamiseen kuluva aika on Hienoselle pieni hinta potilasturvallisuuden parantumisesta. Ja onhan työajan säästö huomattava käsin kirjoittamiseen nähden.
“Jos kirjoittaisin käsin, aikaa menisi 300% enemmän. Ajatellaan minuutin mittaisia tekstejä. Eipä se ole iso asia, jos tarkistan sitä puheentunnistuksen jäljiltä vielä 10 sekuntia, kun verrataan siihen, että kirjoittaisin kuudesta yhdeksään minuuttia.”
Puheentunnistus on osa hyvinvointialueiden potilasdokumentoinnin kokonaisratkaisua
Puheentunnistus muuttaa teknologian avulla puheen tekstiksi. Kyseessä on oppiva tekoäly, joka tarvitsee toimiakseen laajan sanaston.
“Erikoissanaston tämä Diktamenin järjestelmällä toimiva puheentunnistus osaa. Esimerkiksi “McBurneyn piste” tai “Dupuytrenin kontraktuura” – se pystyy suoltamaan termit paremmin kuin minä itse kirjoittaisin!”, Hienonen naurahtaa.
Hienonen huomaa ohjelman oppivan, kun jaksaa tehdä tarvittavat korjaukset. Hän arvelee, että on myös sanelijasta kiinni, millä tavoin kone tulkitsee puhetta.
“Näen, että molemmat oppivat: kone ja ihminen. Minulla on motivaatio oppia sanelemaan oikein, koska haluan saada teksteistä selkeitä. Tämä muuttuu entistä paremmaksi, kun molemmat kehittyvät. Voisi sanoa, että teemme yhteistyötä.”
Puheentunnistuksessa kyse on toiminnan tehostamisen ohella uudesta toimintatavasta ja yhdestä osasta potilasdokumentoinnin kokonaisratkaisua, jota kehitetään jatkuvasti hyvinvointialueiden tarpeita vastaavaksi.
“Kehitämme potilasdokumentoinnin ratkaisuja yhdessä ensi vuonna toimintansa aloittavien hyvinvointialueiden kanssa. Tarvitaan toiminnanohjaus sanelunpurkuun ja potilasdokumentointiin. Siihen tarpeeseen vastaa Diktamen-sanelunhallintajärjestelmä.”, Valkama kuvaa ja jatkaa:
“Toiseksi hyvinvointialueet tarvitsevat myös toimintavarman sanelunpurkupalvelun, jolla voidaan joko täydentää omaa tekstinkäsittelyresursointia tai josta voidaan hankkia sanelunpurku kokonaan ostopalveluna.”
Hyvinvointialueet tarvitsevat myös puheentunnistusratkaisun, joka tukee erilaisten käyttökohteiden ja erikoisalojen tarpeita. Hienonen on löytänyt puheentunnistuksesta välineen potilasturvallisuuden parantamiseen ja tiedonvälityksen tehostamiseen. Toiselle ammattilaiselle saattaa toimia paremmin esimerkiksi digisanelu.
“On tärkeää kuunnella lääkäreitä, kun uusia toimintatapoja otetaan käyttöön. Kokonaispalvelussamme esimerkiksi puheentunnistuksen hyödyntäminen toimii joustavasti osana potilasdokumentoinnin tehostamista.”, Valkama kommentoi.
Eksoten pilotin päättyessä Hienosen viesti työnantajalle on selvä: “Jatkakaa ja laajentakaa tämän käyttöä. En luopuisi millään koko ohjelmasta. Tämä on loistojuttu!”
Hän toivoo, että puheentunnistuksen käytöstä tulee normaali osa terveydenhuollon arkea: “Toivon todella hartaasti, että Eksote ottaa tämän käyttöönsä. Arki olisi entistä helpompaa, jos tästä tulisi jokapäiväistä työkulttuuria.”