Diktamenin mobiilisanelu on sosiaalityöntekijän apuväline niin tien päällä kuin toimistolla. Mahdollisuus joustavaan sanelujen tallentamiseen on tärkeää erityisesti silloin, kun asiakkaita tavataan toimiston ulkopuolella.
Sosiaalihuollossa kamppaillaan sosiaalityöntekijän työajan käytön, työn kuormittavuuden ja resurssipulan kanssa. Diktamenin sanelunpurun kokonaispalvelu tarjoaa ratkaisuja sosiaalihuollon arjen helpottamiseksi. Mobiilisanelu on yksi osa Diktamenin lähestymistapaa, jossa työkalut, tietojärjestelmät ja palvelut sovitetaan eri ammattiryhmien todellisiin tarpeisiin.
“Sanelu on työkalu, joka todistetusti säästää työaikaa. Saneleminen on niin paljon nopeampaa kuin kirjoittaminen, että sosiaalityöntekijä ehtii tallentaa tiedot heti asiakaskäynnin jälkeen. Mobiiliapplikaation kanssa se onnistuu missä vain, myös silloin kun ei olla työpisteen ääressä.”, Diktamenin Key Account Manager Antti Leskinen kuvaa.
Diktamen on älypuhelimissa toimiva mobiilisovellus, joka muuntaa puhelimen ammattilaisen sanelulaitteeksi ja mahdollistaa Diktamen-järjestelmän käytön mobiilisti. Sovelluksen perustoiminnot ovat samat kuin Diktamen-ohjelmiston työasemaversiossa.
“Mobiiliapplikaatiomme on sanelukone taskussa, eli sillä voi tehdä töitä, kun ei olla työpisteen äärellä, mutta sillä voi myös kokonaan korvata perinteisen sanelukapulan”, kertoo Leskinen.
Sallan sosiaalipalvelujen johtava sosiaalityöntekijä Anne Kurvinen käyttää sanelukapulan sijaan mobiilisanelua:
“Sanelen suoraan kännykkään heti tapaamisen jälkeen. Sanelun tehtyäni lähetän sen Diktamenille ja sitten minulle tulee tieto sähköpostiin, kun teksti on valmis. Tekstiä voi vielä muokata, kun se on siirretty asiakastietojärjestelmään. Näin dokumentista saa tallennettua haluamansa lopullisen version.”
Diktamen-mobiilisovellus on ladattavissa kaikille älypuhelinmalleille. Sovellukseen voi liittää erilaisia tietoja, kuten potilaan nimen ja henkilötunnuksen, saneluryhmän ja erikoisalan. Sovelluksella voi seurata tehtyjen sanelujen tilaa sekä kuunnella ja lukea saneluäänitteitä. Saneluihin voi myös kirjoittaa kommentteja. Sovellus sisältää vahvan tunnistautumisen, joten saneleminen on myös tietoturvallista, milloin ja missä vain.
Sanelu vapauttaa aikaa ja vähentää kuormittavuutta
Asiakasdokumentointi on yksi pullonkaula, joka vie paljon sosiaalityöntekijöiden aikaa. Kirjausten kasautuminen tarkoittaa lisää stressiä. Leskisen mukaan tilanne on ollut tällainen jo pitkään, ja se on osasyy siihen, miksi sosiaalityöntekijöistä on Suomessa huutava pula. Diktamen vapauttaa sosiaalityöntekijöiden aikaa asiakastyöhön:
“Sanelu vapauttaa kirjaukseen käytettyä työaikaa usealla tunnilla päivässä. Jos aiemmin kirjauksiin käytettiin 30-45 minuuttia, niin Diktamenin avulla aikaa menee murto-osa aiemmasta.”
Myös Sodankylän sosiaalitoimen johtaja Kati Aikio tunnistaa mobiilisanelun hyödyt:
“Olemme kokeilleet työparin kanssa sanelua vuorotellen autossa, kun liikumme yhdessä asiakaskäynneillä. Ennen kuin olemme takaisin hyvinvointikeskuksessa, olemme jo sanelleet, ja asia on pois mielestä!”
Diktamenin kokonaispalvelu auttaa helpottamaan sosiaalityöntekijöiden työkuormaa kustannustehokkaasti samalla, kun tuottavuus ja työhyvinvointi paranevat. Diktamen mahdollistaa ammattilaisille vapauden valita itselleen sopivin työväline – oli se sitten mobiili tai työasema.