Diktamenin asiakasdokumentoinnin ratkaisut vapauttavat hyvinvointialueiden sosiaalihuollon ammattilaisten työaikaa heidän ydintehtäviinsä. Henkilöstöpulaa helpotetaan yhteistyössä Diktamenin kanssa jo suurimmassa osassa hyvinvointialueita.
Resurssipulasta kärsivän sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyviä haasteita on alettu ratkomaan vasta hiljattain. Diktamenin avainasiakaspäällikön Antti Leskisen mukaan sosiaalihuollon resurssipula on paikoitellen pahempi ongelma kuin terveydenhuollossa ja kirjaaminen usein raskaampaa:
“Ammattilaisten työaika ei tahdo riittää asiakastyöhön, koska tiedon kirjaaminen eri järjestelmiin vie huomattavan osan heidän työajastaan. Tekstit ovat tilastollisesti keskimäärin 30-40% pidempiä kuin terveydenhuollossa. Mistä sosiaalihuollon ammattilaisille kaivetaan aika kirjaamiselle, kun tällä hetkellä on jo henkilöstöpulaa ja kirjauksia tehdään jopa ylityönä, jotta ne ovat oikealla viiveellä asiakastietojärjestelmässä?”
Sosiaalihuollossa onkin otettu viime vuosien aikana mallia terveydenhuollosta, jossa lääkärit sanelevat ja tekstinkäsittelijät tallentavat tiedon järjestelmiin. Sanelu sopii sosiaalityöhön hyvin, koska kirjaaminen on työläämpää tekstien pituuden ja rakenteisuuden takia.
“Lähdimme miettimään, miksei terveydenhuollon mallia voisi monistaa sosiaalihuoltoon eli tarjotaan sosiaalihuollon ammattilaisille samat työkalut, mitä lääkärit ovat käyttäneet jo 20 vuotta. Näin on saatu tehostettua hidasta kirjausprosessia.”, Leskinen pohtii.
Ammattilaisten työaikaa on vapautettava ydintehtäviin
Diktamen vapauttaa aikaa asiakastyöhön, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että oikeat ihmiset laitetaan oikeisiin töihin. Sanelu on tehokas työväline, jonka avulla hitaat kirjaamistehtävät voi siirtää tekstinkäsittelijän tehtäväksi.
“Rakenteinen kohta kohdalta kirjaaminen ei ole sosiaalihuollon ammattilaisten ydintyötä. Kirjaamisen ammattilaisten pitäisi tehdä tämä työ, jolloin aiemmin mainituilla jäisi enemmän aikaa asiakkaisiin keskittymiseen.”, Leskinen pohtii.
Diktamen-sanelunhallintajärjestelmän avulla sanelu saadaan tehokkaasti tallennettua niin työasemalla kuin mobiililaitteessa. Mobiilikirjaaminen onkin sosiaalihuollossa suosituin sanelutapa.
Sosiaalityössä sanelu on Antti Leskisen mukaan nähty mullistavana työkaluna. Sen avulla asiat voidaan kirjata välittömästi asiakastapaamisen jälkeen, mihin ei perinteisellä käsin kirjaamisella ole ollut aikaa. Näin tieto saadaan tuoreeltaan muistiin, ja kirjaamistyöhön käytetty aika vähenee huomattavasti.
“Käsin kirjattuna yhden asiakasdokumentin tekoon voi mennä jopa 30-45 minuuttia. Kun tämä kirjaamiseen ja asiakastietojärjestelmiin käytetty aika laskee merkittävästi, niin pystytään ottamaan lisää asiakkaita ja tekemään kirjauksia ilman, että ne venyvät viikon päähän. Sanelemalla kirjaamisen ehtii tekemään esimerkiksi kahden asiakaskäynnin välissä, kun siihen menee alle viisi minuuttia.”, Leskinen kuvaa.
Hyvinvointialueilla ymmärretään, että ammattilaisille täytyy järjestää enemmän aikaa ydintehtävien hoitoon. Sanelun ja sanelunpurkupalvelun avulla resurssipulaa ratkaistaan olemassa olevien resurssien järkevämmällä käytöllä.
Hyvinvointialueet valitsevat hankintamalleista parhaiten soveltuvan
Diktamen-kokonaispalvelu sopii erilaisiin tarpeisiin. Hyvinvointialueiden lähtötilanteet eroavat toisistaan, minkä vuoksi myös hankintamalleja tarjotaan kulloisenkin tarpeen mukaan. Diktamen on käytössä jo 15 hyvinvointialueella.
Sanelu ja sanelunpurkupalvelu voidaan hankkia vaikka hyvinvointialueen kaikille yksiköille toiminnan tehostamiseksi ja työajan vapauttamiseksi. Esimerkiksi Pirkanmaalla hankittiin mahdollisuus ostaa sanelunpurkutyötä täyteen volyymiin asti sekä terveydenhuollon että sosiaalihuollon yksiköihin.
Lisätietoja: Antti Leskinen, antti.leskinen@diktamen.com