Diktamenin potilasdokumentoinnin ratkaisut vapauttavat hyvinvointialueiden terveydenhuollon ammattilaisten työaikaa heidän ydintehtäviinsä. Resurssipulaa helpotetaan yhteistyössä Diktamenin kanssa jo suurimmassa osassa hyvinvointialueita.
Resurssipula on ratkaistava
Hoitohenkilöstön kuormituksesta ja resurssipulasta kaikissa ammattiryhmissä on puhuttu pitkään, mutta vasta hiljattain keskustelu on siirtynyt ongelmien tunnistamisesta ratkaisuihin. Diktamenin toimitusjohtaja Olavi Valkama tunnistaa muutoksen:
“On muodostunut vahva yhteisymmärrys siitä, että ammattilaisille täytyy järjestää enemmän aikaa ydintehtävien hoitoon eli potilas- ja hoitotyöhön. Tämä tarkoittaa, että on oikeasti mietittävä, mitkä työt kuuluvat kenenkin työpöydälle. Sääntely on tiukkaa, esimerkiksi siitä, mitä tehtäviä ei voi tehdä muu kuin lääkäri, mutta nyt ymmärrys on tarkentunut siitä, miten paljon tukitehtäviä voidaan tosiasiassa delegoida.”
Lääkäriliiton tutkimuksen mukaan lähes puolet lääkäreistä kokee muun muassa kiireen aiheuttamaa työuupumusta. Aiheesta kirjoitetussa Yle-uutisessa haastateltu Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen kuvaa, että yksi keino työnteon helpottamiseen olisi miettiä, mitä kaikkea voidaan siirtää pois lääkärin ja hoitajan työpöydältä.
Myös Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Petri Virolainen esittää yhdeksi ratkaisuksi hoitajapulaan ei-hoidollisten työtehtävien siirtämistä hoitajilta muille ammattilaisille.
“Tämä on keskeistä: vaikka meillä on pulaa ammattilaisista, niin ongelmaa ei voida ratkaista sillä, että palkataan lisää lääkäreitä tai hoitajia. Sellaiseen ei ole varaa, eikä halukasta työvoimaa ole saatavilla. Ratkaisut täytyy löytää siitä, että me käytämme järkevämmin ne resurssit, joita meillä jo on.”, Valkama jatkaa.
Resurssisyöpöt tunnetaan
Lääkäreiltä kuluu tarpeettoman paljon aika dokumentointityöhön, tietojärjestelmissä navigoimiseen ja lomakkeiden täyttämiseen. Rakenteinen kirjaaminen on hidasta, kun tieto on tallennettava määrätyssä muodossa lomakkeille.
“Potilasdokumentointi tarkoittaa nykyään sitä, että kaikki tieto pitää syöttää hyvin jäsennellysti erilaisiin lomakkeisiin. Käytännössä se tarkoittaa, että tiedon syöttämisestä on tullut hyvin raskasta, kun se täytyy tehdä tietojärjestelmän ehdoilla.”, Valkama kertoo.
Ongelma ei kosketa pelkästään kirjauksia tekeviä lääkäreitä. Hoitajien työ on yhtä lailla riippuvainen lääkäreiden kirjauksista. Osastonsihteereillä olisi myös loputtomasti tekemistä hoitotyön tukemisessa ja hoitajien työtaakan helpottamisessa, mutta heidän työpäiväänsä pirstoo tarve osallistua sanelunpurkutyöhön.
“Meillä on sairaaloissa ammattilaisia, jotka voisivat työn uudelleen organisoinnilla ottaa hoitajilta ja lääkäreiltä tällaisia hallinnollisia tehtäviä pois. Kirjaustyö voitaisi siirtää koulutetuille tekstinkäsittelijöille, jotka keskittyvät pelkästään sanelunpurkuun.”, Valkama esittää.
Oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin
Diktamenin potilasdokumentoinnin ratkaisut vapauttavat aikaa potilastyöhön, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että oikeat ihmiset laitetaan oikeisiin töihin. Sanelu on tehokas työväline, jonka avulla hitaat kirjaamistehtävät voi siirtää sihteerin tehtäväksi.
Diktamen-kokonaispalvelulla voidaan helpottaa myös hoitajien työtä. Osastonsihteerit voivat keventää hoitajien työtaakkaa, eli hoitajilta voidaan siirtää pois erilaisia hallinnollisia tehtäviä ja sellaisia tukitehtäviä, joihin ei vaadita lääketieteellistä koulutusta.
Tällä hetkellä osastonsihteerit käyttävät sanelunpurkuun keskimäärin 30-40% päivittäisestä työajasta. Loput työajasta käytetään hoitotyön tukemiseen. Jos osastonsihteereiltä siirretään sanelunpurkuun liittyvät tehtävät kokonaan pois, vapautuu valtavasti aikaa hoitotyön tukemiseen.
“Työtehtävien uudelleen jaolla voidaan vapauttaa kolmasosa osastonsihteerien työaikaa hoitotyön tukemiseen. Hoitajapulaa ratkaistaan siis arvion mukaan 2100 henkilötyövuotta tekemällä sanelunpurkua ostopalveluna – ilman, että on rekrytoitu yhtään uutta hoitajaa.”, Valkama iloitsee.
Hyvinvointialueet valitsevat jo vakiintuneista hankintamalleista parhaiten soveltuvan
Diktamen-kokonaispalvelu sopii erilaisiin tarpeisiin. Potilasdokumentoinnin ratkaisu voidaan aloittaa Lapin mallin mukaisesti hankkimalla Diktamen-sanelunhallintajärjestelmä, jonka avulla organisaatio saa käsityksen omasta resursoinnista sekä kirjausten läpimenoajoista. Oman toiminnan tukena voidaan hyödyntää ostopalvelua, jolloin Diktamenin tekstinkäsittelijät purkavat lääkäreiden sanelut hyvinvointialueen potilastietojärjestelmiin.
Kokonaispalvelun voi hankkia myös yhdistettynä liikkeen luovutukseen, jolloin vastuu sanelunpurkajista ja toimistusaikatauluista siirretään kokonaan Diktamenille. Kymenlaaksossa liikkeen luovutuksella on saavutettu varmat toimistusajat ilman, että organisaation oma aika kuluu potilasdokumentoinnin organisointiin. Lisäksi sihteerit saavat keskittyä muihin hoidon tukitehtäviin.
Sanelunpurkupalvelun käyttö voidaan hankkia myös hyvinvointialueen kaikille yksiköille toiminnan tehostamiseksi ja työajan vapauttamiseksi. Puitesopimuksella esimerkiksi Pirkanmaalla resurssipulaan saa helposti apua kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin.
Lisätietoja: Olavi Valkama, olavi.valkama@diktamen.com