Mobiilia potilasdokumentointia

Diktamen tarjoaa joustavan sanelun, toimitusvarman sanelunpurun ja toimivan työkalun potilasdokumentointiin paikkakunnasta riippumatta. Kardiologian erikoislääkäri Juho Pekkala ymmärtää palvelun ja ohjelmiston arvon käytännössä: Diktamenin käyttö vapauttaa lääkärin työaikaa potilasjärjestelmien käytöstä potilastyöhön.

Lapin alueella, Kainuussa, Länsi-Pohjassa ja pian myös Kanta-Hämeessä konsultatiivista erikoislääkärin tehtävää toimittava Juho Pekkala käyttää digisanelua puhelimensa kautta: ”Minulla on ollut tämän vuoden alusta Diktamenin -mobiilisaneluohjelma, ja se on toiminut hyvin. Käytän sitä ainoana saneluohjelmana erään kunnan konsulttitoiminnassa”

Koko Suomen alueella liikkuvalle lääkärille mobiilisanelu onkin tärkeää. Diktamenin sanelunhallintajärjestelmä toimii mobiililaitteilla samalla tavalla kuin työasemilla. Sanelut tallennetaan työasemilla Diktamen-järjestelmällä ja mobiililaitteilla Diktamen-applikaatiolla.

”Olennaisin hyöty on se, että Diktamen ei sido fyysisesti työasemaan. Minulle Diktamen mahdollistaa sen, että pystyn paikkakuntaa katsomatta antamaan mihin vain terveyskeskukseen kardiologin kommentin, joka päätyy heidän potilastietojärjestelmään.”, Pekkanen pohtii.

Laiteriippumattomuus on Pekkalan mukaan hyödyllistä myös konsultointia tekevälle päivystäjälle: ”Jos terveyskeskuksen päivystävä lääkäri saa kotiinsa konsultaation, kuten Lapissa joissain tapauksissa, mikä ei vaadi paikan päälle lähtöä, hän pystyy Diktamenin avulla tekemään potilasasiakirjamerkinnät sanellen kotoaan, mikä on hyvin kätevää.”

Kyseessä on Pekkalan mukaan uusi asia: ”Aiemmin tällaista mahdollisuutta ei ole ollut, vaan on pitänyt olla etäyhteys järjestelmään. Nyt tämä mahdollistuu Diktamenin myötä.”

Maailman muutokset tuovat mukanaan toimintatapojen muutoksia. Osa mieltää edelleen esimerkiksi puhelimen käytön vieraana: taustalla voi olla huoli tietoturvasta. Diktamenilla on tietoturvan vakuutena alan tiukin kansainvälisesti tunnustettu ISO27001-sertifikaatti. Sertifikaatti osoittaa, että yrityksessä on otettu käyttöön tunnetut parhaat käytännöt tietojen suojaamiseen sekä tietoturvariskien hallintaan.

Diktamenin sanelunpurkupalvelussa tekstinkäsittelijä purkaa sanelun, tekee oheistehtävät ja tuottaa potilasdokumentin potilastietojärjestelmään määritellyn kiireellisyyden mukaan. Pekkala kokee kiireellisyyden määrittämisen erityisen hyödylliseksi, kun vastaanotto on pitkän matkan päässä:

”Sanelunpurku toimii ajallaan, eikä mitään viiveitä ole ollut. Kun käyn pitkän matkan päässä esimerkiksi Kittilässä, ja laadin jatkolähetteen, on tärkeää, että se ehtii minulle vielä tarkistettavaksi ja kuitattavaksi. Tällöin olen käyttänyt prioriteettiluokitusta ja kiireelliset sanelut ovat tulleet jo saman päivän aikana kuitattavaksi.”

Diktamenin käyttäjällä on käytössään työkalut ja raportit sanelunpurkupalvelun seurantaan ja tarkkaan läpimenoaikojen mittaamiseen, mikä tukee työnohjausta ja resursointia. Lääkärin näkökulmasta lähetettyjen sanelujen seuranta voi osoittautua hyödylliseksi:

”Minulle on tullut vastaan tilanne, että hoitaja kysyi erillisen iltavastaanoton jälkeen, olenko tehnyt tekstit. Silloin oli hyötyä, että näin Diktamenin kautta, että olin oikeasti lähettänyt sanelun ja kaikki on kunnossa. Kyseessä oli normaali kiireellisyys eli silloinhan sitä ei puretakaan samantien eikä siitäkään mitään ongelmaa tullut. Tällaiseen tarkistamiseen Diktamenia voi hyödyntää, eikä tarvitse elää epävarmuudessa, onkohan sitä tehnyt – varsinkin, kun ei pysty itse tarkistamaan sadan kilometrin päästä, onko sanelu tehty siihen koneelle, kuten aiemmin tehtiin.”, Pekkala kertoo.

Ohjelmistosta ja käyttökokemuksista Pekkalalla on vain positiivista sanottavaa. Kiitosta saa intuitiivinen käyttöliittymä: ”Diktamen-ohjelmisto oli heti avatessa looginen, selkeä ja mutkaton: käsiteltävät asiat löytyvät näppärästi, lähetettävien listalta pystyy tarvittaessa palaamaan vanhaan saneluun ja näkemään, missä vaiheessa sanelu on menossa. Lisäksi ohjelmistosta näkee heti, että se toimii, tallennus on käynnissä ja palaaminen on jouhevaa eli peruuttaminen onnistuu todella hyvin. Sanelijana on varmempi olo siitä, että sanelu menee perille. Mielestäni kaiken pitäisi toimia juuri näin, että oma päättelykyky riittää.”

Diktamenin toimitusjohtaja Olavi Valkaman mukaan Diktamenin tavoite on ammattilaisten työajan vapauttaminen potilas- ja hoitotyöhön potilasdokumentoinnin parhailla menetelmillä: ”Lääkärin eikä muidenkaan ammattilaisten arvokasta työaikaa kannata käyttää ohjelmistojen kanssa askarteluun.”