Kustannussäästöjen ulosmittaus hyvinvointialueiden kirjaustyöstä

Todellinen tuottavuus ja jatkuvat miljoonaluokan säästöt sekä kirjaustyön laatuparannus potilastyön eduksi saavutetaan ulkoistamalla sanelunpurkutyö ostopalveluun.

Todellinen tuottavuus ja jatkuvat miljoonaluokan säästöt sekä kirjaustyön laatuparannus potilastyön eduksi saavutetaan ulkoistamalla sanelunpurkutyö ostopalveluun.

Lääkärin työajan optimointi ratkaisee

Lääkärin työajan tehokas käyttö on ratkaiseva tekijä terveydenhuollon kustannuksissa ja hoidon laadussa. Kirjaustyön luonteessa tapahtuneet muutokset ovat luoneet uusia haasteita, joiden ratkaiseminen on ensisijaisen tärkeää.

Erikoissairaanhoidon rooli korostuu erityisesti. 15 hyvinvointialueen tilastot kertovat ensinnäkin, että erikoissairaanhoidossa tuotetaan 85% kaikista potilasdokumenteista ja toiseksi, että vain pieni osa näistä voidaan tehdä tehokkaasti puheentunnistuksella.

Sanelun käytön rajoittaminen on tehnyt referenssikohteissa lääkäreistä sihteereitä, jolloin tuottavuus ja työtyytyväisyys ovat huomattavasti laskeneet.

Kirjaustyön luonteessa tapahtuneet muutokset ovat luoneet uusia haasteita, joiden ratkaiseminen on ensisijaisen tärkeää.

Rakenteinen kirjaaminen vaatii ihmistyötä

Rakenteinen kirjaaminen on monimutkainen prosessi, joka ei ole vielä automatisoitavissa nykyteknologioilla. Rakenteisen kirjaamisen vaatimukset myös kasvavat jatkuvasti: tilanne ei siis ole helpottumassa, vaan ratkaisuja tarvitaan sekä akuutisti nykyhetkessä että kestävästi pitkällä tähtäimellä tulevaisuuden kehityksen mahdollistamiseksi.

Rakenteinen potilaskertomusten kirjaaminen terveydenhuollossa ja asiakaskertomusten kirjaaminen sosiaalihuollossa sisältävät useita työvaiheita kuten tietojen syöttämistä järjestelmän lukuisiin näkymiin, välilehdille, lomakkeiden eri kohtiin sekä tekstien, koodien ja lukuarvojen syöttämistä omiin kenttiinsä.

Tämä monimutkaisuus tekee automaation haastavaksi: puheentunnistus tuottaa puheesta tekstiä, mutta ei nopeuta rakenteista kirjaustyötä, sillä puheentunnistus korvaa ainoastaan näppäimistöllä tehdyn kirjoittamisen.

Rakenteinen kirjaaminen on monimutkainen prosessi, joka ei ole vielä automatisoitavissa nykyteknologioilla. Rakenteisen kirjaustyön vaatimukset myös kasvavat jatkuvasti.

Lääkäri säästää työaikaansa delegoimalla kirjaustyön sanelulla

Diktamenin selvitykset 15 hyvinvointialueelta osoittavat, että lääkärit käyttävät keskimäärin vain viisi minuuttia kirjaamiseen sanelulla, kun samassa ajassa puheentunnistuksella saadaan aikaiseksi vain käyntiteksti. Rakenteisen kirjaamisen kanssa puheentunnistuksen käyttäminen vie noin 19 minuuttia per kirjaus.

Käytännön esimerkkinä voidaan mainita Loimaalla työskentelevä terveyskeskuslääkäri, joka havaitsi potilaiden määrän romahtavan puoleen, kun sanelu otettiin pois käytöstä.

Sanelu on todistetusti kustannustehokkain kirjausmenetelmä, koska se minimoi lääkärin ajankäytön kirjaamisessa. Sanelu antaa lääkärille mahdollisuuden sanella potilastiedot ja määrätä oheistehtävät rivakasti, jonka jälkeen tekstinkäsittelijä hoitaa tietojen kirjaamisen tietojärjestelmään lääkärin puolesta.

Tämä mahdollistaa lääkärin keskittymisen ydintehtäviinsä, eli potilastyöhön. Tekstinkäsittelijän palkkakustannukset ovat huomattavasti lääkäreitä alhaisemmat, joten kirjaustehtävien delegointi vähentää kokonaiskustannuksia merkittävästi.

Uuden teknologian vaatimukset

Jotta uusi teknologiaratkaisu, kuten jokin tekoälysovellus, voi tuottaa kustannussäästöjä, sen pitäisi tuottaa lääkärin puheen pohjalta rakenteisia kirjauksia nopeammin, luotettavammin ja edullisemmin kuin tehtävään harjaantunut tekstinkäsittelijäsihteeri.

Nykyiset teknologiat eivät ole vielä saavuttaneet tätä tasoa ja on vaikeaa arvioida, milloin ne kykenevät luotettavasti ymmärtämään potilastiedon kontekstia ja käsittelemään sitä itsenäisesti.

Nykyiset kielimallit ovat kehittyneitä, mutta eivät toistaiseksi osoita potentiaalia ihmistyön laajamittaiseen korvaamiseen potilastiedon käsittelyssä. Uusi teknologia voi ennen pitkää helpottaa tekstinkäsittelijöiden työtä automatisoimalla osan heidän tehtävistään.

Tämä ei kuitenkaan korvaa kokonaan tekstinkäsittelijöiden tarvetta, vaan vähentää heidän työmääräänsä. Keskeisintä on kuitenkin huomata, että lääkärin työtä tekoälyratkaisuilla ei olla korvaamassa: tietojen saneleminen on jo kaikkein nopein tapa tuottaa kirjaukset. Kysymys on siitä, miten lääkärin puheen pohjalta tuotetaan kirjaukset.

Uusi teknologia ja kustannussäästöjen ulosmittaus käytännössä

Tuottaakseen kustannussäästöjä uuden teknologian täytyy siis vähentää tekstinkäsittelytyön kustannuksia.

Jos tekstinkäsittely tehdään omana työnä, tämä tarkoittaa käytännössä YT-muutosneuvotteluita, jotka ovat hitaita ja raskaita toteuttaa. Tällainen kehitys ei ole erityisen ketterää: vasta perusteellisten selvitysten jälkeen voidaan olla varmoja, että tekstinkäsittelykapasiteetista on turvallista luopua.

Diktamenin kokonaisratkaisu, jossa tekstinkäsittely hankitaan ostopalveluna, tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden säästöihin ilman tällaisia hallinnollisia haasteita.

Mikäli uusi teknologia vähentää tarvetta tekstinkäsittelytyölle, skaalautuu ostopalvelun hinta lineaarisesti alas.

Diktamenin selvitysten mukaan tekstinkäsittelyn ostopalvelu voi tuottaa jopa 44% säästöt verrattuna omana toimintana toteutettuun sanelunpurkuun. Tämä johtuu ostopalvelun tehokkuudesta, kannustavasta palkkamallista ja yrityksemme keskittymisestä pelkästään tekstinkäsittelyyn.

Diktamen-kokonaisratkaisulla jatkuvat säästöt ja tuottavuusparannus

Diktamenin kokonaisratkaisu, jossa tekstinkäsittely hankitaan ostopalveluna, tarjoaa parhaan mahdollisen hinnan, nopeuden ja toimitusvarmuuden potilas- ja asiakasdokumentointiin.

Tämä mahdollistaa kustannusten skaalautumisen teknologian kehittyessä ilman tarvetta oman henkilöstön vähentämiseen. Diktamenin ratkaisu on rakennettu siten, että se mukautuu joustavasti muuttuvaan teknologiaan ja kirjaustarpeisiin.

Kokonaisratkaisuun kuuluu sanelu, puheentunnistus ja tekstinkäsittely, joka siirretään Diktamenille. Tämä mahdollistaa hyvinvointialueiden keskittymisen ydintehtäviinsä ja varmistaa, että kirjaustyö hoidetaan tehokkaasti ja laadukkaasti. Mikäli puheentunnistusratkaisu on jo hankittu organisaatioon, sitä voidaan saumattomasti hyödyntää Diktamen-kokonaisratkaisun rinnalla edelleen.

Lääkärien työajan optimointi, rakenteisen kirjaamisen vaatimusten täyttäminen ja tekstinkäsittelyn ostopalvelut muodostavat parhaan lähestymistavan nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Tarjoamalla ammattilaisille sopivimmat työkalut ja ratkaisut, hyvinvointialueet voivat saavuttaa merkittäviä parannuksia kustannustehokkuudessa ja hoidon laadussa.

1. Anna kliinikoille vapaus valita tehokkain menetelmä kirjaamiseen.

Lääkäreiden kannattaa valita luontaisesti nopein tapa kirjata rakenteiseen potilastietojärjestelmään. Puheentunnistus soveltuu parhaiten yksinkertaisiin kirjauksiin. Monimutkaisempaan rakenteiseen kirjaamiseen sanelu on ylivoimaisen nopea ja edullinen kirjausmenetelmä, mikä säästää aikaa ja kustannuksia.

2. Tarjoa sanelu ja puheentunnistus kaikille sote-ammattilaisille.

Lääkäreitä, psykologeja, hoitajia tai sosiaalityöntekijöitä ei tule käyttää kalliina sihteereinä, vaan heidän tulee keskittyä ydintehtäviinsä, mikä parantaa tuottavuutta ja vähentää kustannuksia.

3. Siirrä tekstinkäsittely kokonaan ostopalveluun.

Tekstinkäsittelyn siirtäminen ostopalveluun vapauttaa sihteereitä muihin tukitehtäviin, mikä parantaa potilashoidon tuottavuutta. Sihteereitä vähentämällä syntyy miljoonaluokan vuosisäästöt, sillä tekstinkäsittely hoidetaan kustannustehokkaasti ja luotettavasti ulkoistetun palvelun avulla.

4. Kustannussäästöt ovat ulosmitattavissa välittömästi.

Tekstinkäsittelyn siirtäminen Diktamenin ostopalveluun on todistetusti varma ja suoraviivainen tapa parantaa tuottavuutta, nostaa työtyytyväisyyttä sekä säästää miljoonia euroja.

Lue lisää: