Mobiilikirjaaminen helpottaa sosiaalihuollon arkea 

Sosiaalihuollon resurssipula ja työn kuormittavuus haastavat hyvinvointialueita löytämään keinoja työn tuottavuuden kasvattamisen ohella myös työviihtyvyyden kehittämiseen. Diktamenin sanelu on yksi keino ratkaista kirjaamisen pullonkauloja ja helpottaa sosiaalialan ammattilaisten arkea – myös mobiilisti.

Asiakaskokemusten perusteella sanelu ja sanelunpurkupalvelu tekevät sosiaalityöstä stressittömämpää, kun kirjaukset eivät kasaannu vaan ne tehdään heti asiakastapaamisen jälkeen. Kun tekstinkäsittelijät purkavat sanelut, vapautuu sosiaalihuollon ammattilaisten aikaa asiakastyöhön. 

Työhön tuo lisää joustavuutta mobiilisanelu, joka mahdollistaa sanelun itselleen sopivimmassa paikassa.

Mobiilikirjaamisen hyödyt tunnistetaan laajasti: nopea ja ketterä kirjaaminen säästää ammattilaisten työaikaa. Aina mukana kulkeva älylaite tuo kirjaamiseen myös joustavuutta, koska tietoa pystyy sen avulla tuottamaan ja kirjaamaan monissa eri käyttökohteissa.

Suurten ikäluokkien eläköityessä tilalle tulee uusia sukupolvia, jotka ovat arjessaan jo tottuneet helppokäyttöisiin sovelluksiin. Mobiiliapplikaatio tuo työhön helppouden. Kun käyttökokemus on positiivinen, se lisää työviihtyvyyttä. 

Diktamenilla on älypuhelimissa toimiva mobiilisovellus, joka muuntaa puhelimen ammattilaisen sanelulaitteeksi ja mahdollistaa asiakasdokumenttien sanelun ajasta ja paikasta riippumatta suoraan Diktamen-järjestelmään. Mobiilisanelu onkin löytänyt paikkansa niiden sosiaalialan ammattilaisten arjessa, jotka pääsevät nauttimaan sanelun ja sanelupurkupalvelun tuomista hyödyistä. 

Mobiilikirjaamiseen on liittynyt myös omat haasteensa. Uuden kirjatun tiedon kiinnittyminen suoraan oikeaan asiakkaaseen, palvelutapahtumaan ja kohtaan asiakas- tai potilastietojärjestelmässä ei ole aiemmin ollut mahdollista. Haasteena on ollut myös helppo pääsy asiakkaan aiempiin tietoihin. 

“Mobiilipuolella haasteena on ollut mobiiliapplikaatioiden integroiminen asiakas- tai potilastietojärjestelmään. Diktameninkin mobiilisanelusta on tämä integraatio aiemmin puuttunut.”, Diktamenin toimitusjohtaja Olavi Valkama kertoo.

Mobiilikirjaamisen uusi aika

Mobiilikirjaamisen haasteita lähdettiin ratkomaan kolmen toimittajan voimin tiiviissä asiakasyhteistyössä Istekki Oy:n ja Pirkanmaan kanssa. Tuloksena on syntynyt markkinoille mobiilikirjausalusta, jolla uuden tiedon kirjaaminen ja aiempien tietojen tarkastelu toimii mobiiliympäristössä yhtä saumattomasti kuin työasemilla.


Kehitetyn mobiilikirjausalustan avulla saneluun saa kiinnitettyä tarvittavat kontekstitiedot sanelun kohdentamiseksi oikeaan kohtaan asiakas- ja potilastietojärjestelmissä. Keskeisenä lääkäreille suunnatussa ratkaisussa on potilastietojärjestelmään integroitu Medanets Oy:n mobiiliratkaisu, joka tuo historiatiedon potilastietojärjestelmästä mobiililaitteelle. 

CSIT:n edustama Imprivata-kertakirjautumisratkaisu mahdollistaa saumattoman käyttäjäkokemuksen. Sen ansiosta ammattilaisten ei tarvitse muistaa useita käyttäjätunnuksia ja salasanoja tai käyttää aikaa ylimääräisiin kirjautumisiin.

Ratkaisu ei kuitenkaan rajoitu pelkästään lääkäreihin. Myös muut ammattiryhmät hyötyvät joustavasta kirjaamisesta.

“Olemme Diktamenilla tunnistaneet, että sosiaalihuollon puolella on vastaava tarve. Lisäksi kaikki kotikäyntejä tekevät ammattilaiset, kuten kotisairaanhoitajat, terapeutit, fysioterapeutit.”, Valkama pohtii.

Sosiaalihuollossa kirjaukset tehdään edelleen useissa tapauksissa muistiinpanojen pohjalta vasta työasemalla, mikä lisää arjen muistikuormaa. Mobiiliratkaisulla sanelun voi tehdä missä vain, mikä vähentää helposti kasautuvista kirjauksista aiheutuvaa stressiä, parantaa kirjausten laatua ja antaa ammattilaiselle enemmän aikaa keskittyä asiakastyöhön eli ihmisten kohtaamiseen. 

Pirkanmaalla laajasti käytössä olevan Hoitajamobin eli hoitajien mobiilityökalun myötä muistikuorma on pienentynyt ja kirjaamisen laatu parantunut. Kirjauksiin käytettyjen muistilappujen ohella on päästy eroon ylimääräisistä askeleista, kun työtä voidaan tehdä potilaan vierellä. Lääkäreiden toiveesta ratkaisua lähdettiin laajentamaan lääkäreille.

Lähdimme taklaamaan haasteita, mitä liittyy liikkuvaan työhön ja siihen, että työasema sijaitsee jossain kiinteässä paikassa. Tavoitteena oli saada ajansäästöä ja helpottaa ammattilaisten muistikuormaa. On myös olennaista, että saneluja pystyy tekemään lennosta heti, kun asiat ovat mielessä vielä tuoreena.”, kehitystyössä mukana oleva Pirkanmaan sairaanhoitopiirin järjestelmäarkkitehti Timo Moisala kertoo.


Yhtä lailla sosiaalihuollossa muistikuorman helpottaminen, post-it-lapuista eroon pääsy ja ajantasainen kirjaaminen ovat tärkeitä. Hyvinvointialueet voivatkin hankkia mobiilikirjausalustan pilotoinnin kautta tuotantokäyttöön halutuissa yksiköissä tai tietyillä ammattiryhmillä.