Mobiilikirjaaminen palvelee hyvinvointialueiden ammattilaisia

Resurssipula kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmissä ajaa hyvinvointialueita löytämään keinoja paitsi työn tuottavuuden kasvattamiseen myös työviihtyvyyden kehittämiseen. Yhä monipuolisemmat työskentelytavat vaativat ketterämpiä ja tehokkaampia ratkaisuja. 

Kolmen toimittajan yhteisellä asiakas- ja potilasdokumentoinnin mobiiliratkaisulla vastataan kirjaamisen haasteisiin liikkuvassa työssä. 

Mobiilikirjaamista on kaivattu jo pitkään 

Mobiilikirjaamista on kaivattu markkinoille jo kauan, koska nopea ja ketterä asiakas- ja potilaskertomusten kirjaaminen tuo ajansäästöä. Aina mukana kulkeva älylaite tuo kirjaamiseen joustavuutta, koska tietoa pystyy sen avulla tuottamaan ja kirjaamaan monissa eri käyttökohteissa.

Suurten ikäluokkien eläköityessä tilalle tulee uusia sukupolvia, jotka ovat arjessaan jo tottuneet helppokäyttöisiin sovelluksiin. Mobiiliapplikaatio tuo työhön myös helppouden. Kun käyttökokemus on positiivinen, se lisää myös työviihtyvyyttä. 

Mobiilikirjaamisen ratkaiseminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Haasteet ovat liittyneet uuden tiedon tuottamiseen, johon erityisesti erityissairaanhoidossa käytetään hyvin poikkeuksetta sanelua. Jotta kirjaukset kohdentuvat oikein, sanelun pitää kiinnittyä oikeaan asiakkaaseen/potilaaseen, palvelutapahtumaan ja kohtaan asiakas- tai potilastietojärjestelmässä. 

“Mobiilipuolella haasteena on ollut mobiiliapplikaatioiden integroiminen asiakas- ja potilastietojärjestelmään. Diktameninkin mobiilisanelusta on tämä integraatio aiemmin puuttunut.”, Diktamenin toimitusjohtaja Olavi Valkama kertoo.

Uusi mobiilikirjausalusta

Mobiilikirjaamisen haasteita lähdettiin ratkomaan kolmen toimittajan voimin tiiviissä asiakasyhteistyössä Istekki Oy:n ja Pirkanmaan kanssa. Tuloksena on syntynyt markkinoille mobiilikirjausalusta, joka on vaatinut syvällistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja ymmärrystä siitä, mikä todella on käytännöllistä ja toimivaa.


Kehitetyn mobiilikirjausalustan avulla saneluun saa kiinnitettyä tarvittavat kontekstitiedot sanelun kohdentamiseksi oikeaan kohtaan potilastietojärjestelmissä. Keskeisenä ratkaisussa on potilastietojärjestelmään integroitu Medanetsin mobiiliratkaisu, joka tuo aiemmat potilaskertomustiedot potilastietojärjestelmästä mobiililaitteelle. 

CSIT:n edustama Imprivata-kertakirjautumisratkaisu mahdollistaa saumattoman käyttäjäkokemuksen ja toimintavarman kirjautumisen mobiiliympäristössä. Lopputuloksena lääkäreille pystytään tarjoamaan täysin mobiili kirjaamismahdollisuus. 

Ratkaisu ei kuitenkaan rajoitu pelkästään lääkäreihin. Myös muut hyvinvointialueen ammattiryhmät hyötyvät joustavasta kirjaamisesta.

“Olemme Diktamenilla tunnistaneet, että erityisammattiryhmillä ja sosiaalihuollon puolella on vastaava tarve. Lisäksi kaikki kotikäyntejä tekevät ammattilaiset, kuten kotisairaanhoitajat, terapeutit, fysioterapeutit.”, Valkama pohtii.

“Uskon, että hyvinvointialueuudistuksen kautta halutaan harmonisoida työvälineitä ja työnkulkuja, esimerkiksi sitä, miten kliinistä tietoa kirjataan. Kotihoidossa on yhtä lailla tarve tällaiselle työkalulle, jotta nähdään historiatietoja ja voidaan tehdä kirjaukset potilaan luona suoraan oikeaan paikkaan. Se tulee vaatimaan tällaista sovellusten kokonaisuutta, joka on optimoitu kliinisen työn dokumentointiin.”, Medanets Oy:n toimitusjohtaja Juha-Matti Ranta pohtii.

Pirkanmaalla on otettu mobiilikirjaamisen ensimmäiset askeleet 

Pirkanmaalla laajasti käytössä olevan Hoitajamobin eli hoitajien mobiilityökalun myötä muistikuorma on pienentynyt ja kirjaamisen laatu parantunut. Kirjauksiin käytettyjen muistilappujen ohella on päästy eroon ylimääräisistä askeleista, kun työtä voidaan tehdä potilaan vierellä. Lääkäreiden toiveesta ratkaisua lähdettiin laajentamaan lääkäreille.

Lähdimme taklaamaan haasteita, mitä liittyy liikkuvaan työhön ja siihen, että työasema sijaitsee jossain kiinteässä paikassa. Tavoitteena oli saada ajansäästöä ja helpottaa ammattilaisten muistikuormaa. On myös olennaista, että saneluja pystyy tekemään lennosta, saman tien kun asiat ovat mielessä vielä tuoreena.”, kehitystyössä mukana oleva Pirkanmaan sairaanhoitopiirin järjestelmäarkkitehti Timo Moisala kertoo.

Mobiiliratkaisulla tavoitellaan reaaliaikaisuuden myötä korkealaatuisia kirjauksia, mikä välittyy myös potilashoidon laatuun ja työviihtyvyyteen. 

“Tärkeimpänä tavoitteena on kirjausten ja työskentelyn laatu ja sitä kautta potilasturvallisuuden parantaminen. Näemme myös, että tämä ratkaisu on hieno työväline, ja toivomme, että se lisää asiantuntijoiden pito- ja vetovoimaa työskennellä meillä.”, Moisala pohtii.

Kirjaamisen joustavuuden lisääntyminen paikasta ja ajasta riippumatta mahdollistaa jokaiseen toimintaprosessiin sopivimpien työkalujen tarjoamisen. Pehmeiden arvojen ohella haetaan myös aika- ja kustannussäästöjä. 

Tulevaisuudessa mobiiliratkaisun laajentamista selvitetään soveltuvin osin muillekin hyvinvointialueen osa-alueille ja ammattiryhmille. Omat haasteensa tuo potilastietojärjestelmien moninainen kenttä.

“Kun hyvinvointialue saadaan pyörimään, selvitetään mobiiliratkaisun laajentamisen tarve. Selkeä kohde olisi terveyskeskussairaalat, joissa on tällaista liikkuvaa työtä. Käytön laajentamista helpottaisi, jos kaikki käyttäisivät samaa potilastietojärjestelmää mutta tällä hetkellä järjestelmiä on paljon. Jatkossa jos hyvinvoinalue saadaan yhden potilastietojärjestelmän yhteyteen, jatkuu käyttötapausten katsominen eli missä kaikkialla tällaisesta liikkuvasta työkalusta on hyötyä.”, Moisala pohtii.

Hyvinvointialueet voivat hankkia mobiilikirjausalustan joko pilotoinnin kautta rajattuun tuotantokäyttöön tai hankintaprosessin kautta laajaan käyttöön. 

“Uuteen mobiilikirjausalustaan päästään käsiksi hyvin ketterästi ja nopeasti: pystymme järjestämään tuotantokäyttöpilotteja halutussa laajuudessa, halutuissa yksiköissä tai tietyillä ammattiryhmillä. Julkisen hankintaprosessin kautta on taas mahdollista edetä laajoihin kokonaisuuksiin.”, Valkama kuvaa.