Katsaus hyvinvointialueiden henkilöstöpulan nykytilaan ja ratkaisuihin 


Terveydenhuollon henkilöstöpulan tilannekuva kirkastui alkukesällä merkittävästi.

Tässä katsauksessa tiivistän hoitajavajeen viimeisimmät luvut, sekä esittelen konkreettisia keinoja joilla tätä vajausta on onnistuttu jo paikkaamaan.

Diktamenin tarkoitus on vapauttaa lääkärit, hoitajat, sosiaalityöntekijät ja muut sote-ammattilaiset heidän ydintehtäviinsä: ihmisten kohtaamiseen ja auttamiseen. Tämä missiomme on syntynyt asiakkaidemme kanssa pitkällisen yhteistyön myötä. Tahtotila on sama paitsi hyvinvointialueilla, myös uuden hallitusohjelman mukaan valtion korkeimmalla johdolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön vastikään julkaistun arvion mukaan hoitajapula on merkittävä: sairaanhoitajista on 5 336 hengen vajaus. Tätä vajetta voidaan onneksi paikata työtehtävien uudelleenjärjestelyllä.

STM:n keväällä laatimassa suunnitelmassa kannustetaan uudistuksiin, joilla sote-ammattihenkilöiden työ kohdennetaan koulutusta vastaaviin tehtäviin. Käytännössä tämä tarkoittaa tukityötehtävien siirtoa lääkäreiltä ja hoitajilta sihteereille.

Sihteereiltä täytyy siis vapauttaa aikaa näihin tehtäviin. Tässä onnistutaan siirtämällä esimerkiksi sanelunpurku- ja tekstinkäsittelytyö heiltä ostopalveluun ammattilaistekstinkäsittelijöille.  

Vapautetaan yli 2100 hoitajan työpanos

Diktamenin tekemien laskelmien mukaan siirtämällä tekstinkäsittelyn ja sanelunpurun tehtävät tekstinkäsittelypalveluumme saadaan hyvinvointialueilta vapautettua yhteensä 2 187 henkilötyövuotta sihteerien työaikaa. Tämä työpanos voidaan käyttää hoitotyön tukemiseen, jolloin vapautetaan yli 2 100 hoitajan työpanos ministeriön pyynnön mukaisesti. 

Jo neljä hyvinvointialuetta on siirtynyt käyttämään Diktamenin tekstinkäsittelyn kokonaispalvelua. Näillä asiakkaillamme henkilöstöpulaa on jo saatu konkreettisesti ratkaistua palvelumme avulla, kun sihteereiltä vapautettu työaika on hyödynnetty siirtämällä heille hoitotyön tukitehtäviä hoitajilta.

Kaikkiaan Diktamen toimittaa tekstinkäsittelyyn liittyviä palveluitaan ja tietojärjestelmäratkaisuaan jo 15 hyvinvointialueelle ja 19 000 sote-ammattilaiselle. Diktamen-palveluista onkin tullut suomalaisen terveydenhuollon standardiratkaisu tekstinkäsittelyn tehostamisessa ja henkilöstöpulan ratkaisemisessa. 

Sosiaalihuollon kirjaustyössä 50-100% tuottavuusloikka 

Hyvinvointialueiden kanssa olemme virtaviivaistaneet dokumentointiprosesseja ja vähentäneet hallinnollista taakkaa myös sosiaalihuollossa, jossa palveluamme hyödyntävissä yksiköissä on tehostettu kirjaustyötä 50-100%. Näin merkittävä tuottavuusloikka syntyy, kun sosiaalityöntekijät sanelevat kirjaukset välittömästi asiakastapaamisten jälkeen. 30-45 minuutin kirjoittamisen sijaan sanelulla ammattilaisen aikaa kuluu vain keskimäärin 5 min per dokumentti. 

Saamamme palautteen perusteella työn kuormittavuus vähenee merkittävästi, kun raskasta kirjaustyötä ei jatkuvasti kerry rästiin. Myös dokumentoinnin laatu paranee, kun tieto tallennetaan heti tuoreeltaan sen sijaan, että kirjaukset tehdään myöhemmin muistiinpanojen pohjalta. 

Diktamenilla olemme luoneet pitkäaikaisia kumppanuuksia suomalaisen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon arvostettujen ammattilaisten kanssa. Heidän korvaamattomat näkemyksensä ja yhteistyönsä ovat muovanneet ratkaisujamme ja edistäneet edistymistämme. Kiitämme vilpittömästi näitä innovatiivisia henkilöitä, jotka ovat osallistuneet matkaamme. 

Vaikka olemme ylpeitä saavutetuista laatu- ja tehokkuushyödyistä, meille on myös selvää, ettei työmme ole tehty. Mottomme on ”Vapauta aikaa” — ja siinä uskomme pystyvämme vielä paljon parempaan. 

Mukavaa ja aurinkoista kesää kaikille!
 

Ystävällisesti,  

Olavi Valkama 
Toimitusjohtaja  
Diktamen Oy